Vroeger mochten elektronische apparaten niet eens aan in het vliegtuig. Tegenwoordig wel, mits je de vliegtuigmodus aanzet. Waarom moet de flight mode aan tijdens het vliegen? Simyo legt het uit.
Vliegtuigmodus aan, geen bluetooth, laptops weg
Luchtvaartmaatschappijen mogen het beleid rondom elektronische apparaten zelf bepalen. De regels bij alle maatschappijen komen eigenlijk hierop neer:
- Apparaten mogen aanblijven.
- Vanwege de elektromagnetische straling moet echter de vliegtuigmodus aan en mogen bluetooth hoofdtelefoons niet worden gebruikt.
- Laptops moeten opgeborgen zijn tijdens het taxiën, opstijgen en landen. Ze kunnen namelijk het gangpad blokkeren en schieten door de cabine als er iets misgaat.
Dit gebeurt er in de lucht
Alle elektronische apparaten zenden elektromagnetische straling uit. Bij toestellen die kunnen zenden (telefoons, tablets, laptops, etc.), is die straling veel groter. Veel van de navigatieapparatuur van een vliegtuig heeft een zwak vermogen, waardoor hun signaal makkelijk wordt verstoord door deze straling. Ook kan de piloot hetzelfde geluid in zijn koptelefoon horen dat jij hoort wanneer je een telefoon voor een luidspreker houdt. Dat zou gevaarlijk kunnen zijn. Het is trouwens niet bewezen dat er ooit ongelukken zijn gebeurd door telefoonstraling.
Waarom is er geen controle op vliegtuigmodus?
Luchtvaartmaatschappijen controleren niet of de vliegtuigmodus aanstaat omdat de vliegtuigapparatuur tegenwoordig veel beter beschermd is tegen straling dan vroeger. Ook hebben steeds meer vliegtuigen een ‘picocell’ aan boord. Dat is een binnenzendmast die werkt via een satellietverbinding. Daardoor kunnen telefoons gemakkelijk verbinden met een zendmast, waardoor ze minder straling uitzenden. Oftewel: de risico’s zijn tegenwoordig veel minder groot.
Toch bellen tijdens een vlucht
Hoog in de lucht heb je geen bereik, toch bieden maatschappijen tegenwoordig vaak ‘in flight’ mobiele telefonie en wifi aan. Je telefoon of laptop maakt dan verbinding met de picocell – en die weer met een satelliet. Nu is bellen en wifi vaak nog heel duur aan boord. Maar luchtvaartexperts verwachten dat gratis mobiele telefonie en internet de norm worden.
En ben je na een lange vlucht aangekomen in het buitenland, lees dan hier hoe mobiel bellen en internetten in het buitenland werkt.
Tips om meer te halen uit een vliegtuigmodus
Hierbij 4 tips om meer te halen uit een vliegtuigmodus op je telefoon. De vliegtuigmodus van je telefoon of tablet is niet alleen maar handig in het vliegtuig. Ook in deze situaties komt ‘ie goed van pas:
- Tijdens herdenkingen, ceremonies, begrafenissen en tentamens, als je beslist niet wilt dat er WhatsApp’jes of pushnotificaties klinken.
- Smartphonegebruik kan een sfeerdoder zijn tijdens bijvoorbeeld etentjes, je kunt daarom met zijn allen afspreken om de vliegtuigmodus aan te zetten.
- Moet je snel weg? Je batterij laadt een stuk sneller op in de vliegtuigmodus.
- Staan al je verbindingen uit, dan verbruik je minder stroom en kun je langer met je batterij doen.
Wil je meer uit je telefoon halen? Ga dan naar het Simyo blog.