Kiezen voor een mobiel abonnement of sim only?

Telefoon verslaving

In Nederland zijn er veel aanbieders met nog meer abonnementen. De kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. De abonnementen lijken op elkaar, maar toch zijn er inhoudelijk vaak kleine verschillen. We kunnen in ieder geval een onderscheid maken tussen standaard mobiele abonnementen en sim only.

Een mobiel abonnement met toestel

Wie een mobiel abonnement afsluit, kan er vaak voor kiezen om daarbij een mobiele telefoon af te nemen. Dat is handig voor als je op zoek bent naar een mobiel abonnement én een nieuwe telefoon. Het voordeel is dat je niet meteen de volle aankoopprijs voor het toestel hoeft te betalen. De prijs van de telefoon is doorberekend in de prijs van het abonnement. MobielAbonnement.nl heeft een actuele lijst van mobiele abonnementen en de bijbehorende toestellen.

De Rijksoverheid vindt dat er bij een dergelijk abonnement sprake is van een lening, omdat de gebruiker het toestel afbetaalt tijdens de looptijd van het abonnement. Daarom is er de Wet op het financieel toezicht (Wft) op van toepassing. Dat houdt in dat providers jou goed moeten informeren over de kredietvoorwaarden en de hoogte van de rente op de lening.

Goed om te weten: als de lening voor de mobiele telefoon in total hoger is dan 250 euro, moet de provider of website dit registreren bij het Bureau Kredietregistratie (BKR) in Tiel. Een kredietaanbieder krijgt inzicht in deze lening als je een andere lening aanvraagt. Deze registratie geldt niet als de telefoon goedkoper is dan 250 euro of als je een aanbetaling doet waardoor de lening minder dan 250 euro is.

Kiezen voor een sim only abonnement

Als je nog een smartphone hebt die het goed doet, dan is een sim only abonnement waarschijnlijk voordeliger. Bij sim only ontvang je geen telefoon bij het abonnement, maar alleen een simkaart. Daardoor kan de prijs laag blijven; er zit immers geen toestel bij de prijs in.
Om maximaal te profiteren van sim only is het goed om jezelf eerst af te vragen wat voor gebruiker je bent. Bel je veel of juist niet? En hoe zit het met sms’en? Misschien stuur je wel alleen WhatsApp-berichten en bel je via Skype of FaceTime. Dan is een abonnement met een grote databundel de beste keuze. Op websites als MobielAbonnement.nl kun je uitvinden welk abonnement het best bij jou past.

Houd er rekening mee dat niet alle toestellen geschikt zijn voor sim only. Het toestel moet simlockvrij zijn. Wie niet zeker weet of het toestel simlockvrij is, kan het beste een andere simkaart in de telefoon stoppen. Als de telefoon dan op ‘Geen service’ blijft staan, is de kans groot dat het toestel niet simlockvrij is. Geen nood, de provider kan de vergrendeling er na een jaar afhalen. De provider is zelfs verplicht om daar aan mee te werken. De provider mag geen extra kosten in rekening brengen voor het verwijderen van de simlock.

Eén- of tweejarig abonnement?

Naast de keuze tussen een mobiel abonnement met toestel en een sim only abonnement is er nog een andere keuze: kies je voor een één- of tweejarig abonnement? Zowel aanbieders van mobiele abonnementen met toestel als sim only providers bieden deze keuze.

Vaak profiteer je bij een tweejarig abonnement van korting of andere voordelen, zoals een welkomstcadeau. Hetzelfde abonnement is vaak ook voor een jaar te verkrijgen, maar tegen een andere prijs of zonder andere voordelen. Toch kan een eenjarig abonnement goedkoper zijn dan een tweejarig abonnement. Het is raadzaam daar goed op te letten tijdens het vergelijken.

Reacties